- De Limburgse maker van kweekvlees Mosa Meat heeft 10 miljoen dollar opgehaald.
- Jitse Groen, topman van Just Eat Takeaway, steekt een onbekend bedrag in het bedrijf.
- In totaal heeft Mosa Meat nu 85 miljoen dollar aan financiering opgehaald.
Topman Jitse Groen van de beursgenoteerde maaltijdbezorger Just Eat Takeaway investeert in kweekvleestechnologiebedrijf Mosa Meat. Hoeveel geld de oprichter van Thuisbezorgd.nl precies in bedrijf steekt, is niet bekend.
Bij een nieuwe investeringsronde, waaraan meerdere partijen deelnamen, haalde Mosa Meat in totaal 10 miljoen dollar op. Dat is omgerekend ruim 8 miljoen euro.
In totaal heeft Mosa Meat in drie investeringsrondes nu 85 miljoen dollar opgehaald.
Wereldprimeur met gekweekte hamburger
Mosa Meat is mede opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Hij presenteerde in 2013 samen met vleesexpert Peter Verstrate de eerste kweekvleeshamburger.
Het stukje rundvlees groeide “tergend langzaam” in de labs van Brightlands Maastricht Health Campus. Het prijskaartje van zo’n 250.000 euro voor de kweekvleesburger loog er niet om.
Met de doorbraak haalden Post en Verstrate de wereldpers. Onder meer Google-oprichter Sergey Brin stak geld in de ontwikkeling van het kweekvlees.
Nu stapt dus ook Jitse Groen in, net als de producent van vis- en veevoer Nutreco.
Nutreco investeerde eerder al in het Maastrichtse bedrijf. In andere investeringsronden kwam ook al geld van het Luxemburgse Blue Horizon Ventures, een fonds dat in voedseltechnologie investeert. De Bell Food Group, de grootste vleesverwerker van Zwitserland, stak geld in Mosa Meat, evenals het Japanse conglomeraat Mitsubishi.
Mosa Meat wil de productie opschalen
Met het geld wil Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, zijn bestaande proefproductiefabriek uitbreiden, een grotere productielijn maken en personeel inhuren.
"We zijn ontzettend blij de samenwerking met bestaande partners uit te breiden en nieuwe partners te verwelkomen", zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat, in een persbericht. "De afronding van deze financiering brengt ons een stap dichter bij het realiseren van onze missie om een schonere, vriendelijkere manier te ontwikkelen om echt rundvlees te maken."
De eerste kweekvleesburger van Mosa Meat moet in 2023 in de supermarktschappen liggen, liet het bedrijf eerder al weten.
Lees meer over vleesvervangers:
- Vegakampioen Vivera wil de vleesindustrie niet radicaal afschaffen: ‘Je moet rekening houden met de boeren’
- De oprichters van De Vegetarische Slager loven €2,5 miljoen uit voor een schimmel die melk maakt van gras
- Deze vegan koekjesbakker maakt roze koeken en brownies van peulvruchten en restgroenten: ‘Plantaardig kan net zo lekker zijn’